Till alla jag legat med!

Nåja, inte jag då... men, nåja... Till alla jag legat med är det senaste albumet av Mikael Sol. Jag tar inte ut mig när jag säger att detta antagligen är det bästa helsvenska albumet i år. Ja, jag vet att många inte håller med mig, men Det här är väldigt läsvärt. Till skillnad från de flesta andra "självbiografiska" serier så är detta en mer självutlämnande skildring som känns otroligt genuin, trots det väldigt stiliserade upplägget. Ja, jag tror att konstgreppet att stilisera alla inblandade figurer (och dra upp detaljerna vid nyckelpunkter i berättandet) är lysande och gjort på just rätt sätt. Det är delberättelser och rör sig egentligen om ett enda förhållande. Man kan lätt sätta sig in i det som sker bakom rutorna, och det är starka känslor minimalistiskt ritade utan stora gester och åthävor. Figurerna känns precis som de ser ut. Mycket, mycket avancerat och duktigt gjort. Kanske har jag som medellös, medelklass förortsbarn lättare att känna igen mig i det lite färglösa berättandet. Jag tror Mikael Sol också är ett förortsbarn... En av de där som man inte pratar om... Förortsbarnen utan hip-hop, miljonsvenskt språk och häftig bling-bling. Det märks på något sätt. De starka undertryckta känslorna tills det inte går längre. Det är en liten bit Stockholmsskildring av en lågmäld svennekultur som inte skildrats förut.. och detta bara som i förbigående medan huvudberättelsen utvecklar sig mot sitt slut. Bryter helt mot medias vanliga fördomsfulla skildringar av förortsmänniskor. Alla Stockholmskids är inte "blattar" likväl som alla "blattar" inte heller är "blattar". Alla lever inte i en machokultur mellan Spy bar och Rinkeby. Allt detta skildrat som en svit med kortare förhållanden och sex. Misslyckat sex och lyckat sex, patetiska anekdoter och pinsamma händelser - och som en tråd i bakgrunden, de starka känslorna som bryter igenom här och där.

Första repliken i boken är "jag älskar dig", och den reliken ekar som ett grönt monster ovanför alla senare förhållande ända till slutet av boken då meningen får substans och en ärlighet som Mikael Sol med flit döljer igenom hela boken.

Den har av andra recensenter kallats för "debutalbum", men Mikael Sol har publicerats länge, och detta är hans andra album efter Fasil nr 2 "De lyckliga dagar du har nu är dina framtida år av sorg, saknad och bottenlös ensamhet". Sol är de undertryckta känslornas mästare, och en djävel på att skapa titlar.

Briljant mästerverk. Köp den, läs den! Den är ett måste.
Kartago Förlag, 2008.

2 kommentarer:

  1. Vad fint skrivet! Jag blev jätteglad!

    Men det är KARTAGO FÖRLAG ;-P

    SvaraRadera
  2. Sorry, rättat nu. Hjärnsläpp från min sida...

    SvaraRadera