Bishonen för barn.. På svenska!

Nu har jag läst Natalia Batistas Mjau! från Kabusa Böcker.

Kabusa Böcker är ju inte kända för sin serieutgivning, men om det här är början så finns det stor potential! Mjau! är ett litet mästerverk i barnserie-genren. Den går att läsa även om man är lite äldre, men det underlättar då om man är nipponörd eller mangafreak.

Mjau! handlar kort om Ville - en utekatt - som tas in av en dam som hittar honom ute i regnet, och Vanilj - den innekatt - som redan bor där.

Att Natalia Batista är inspirerad av japanska serier är helt klart. Inte bara för att teckningsstilen känns som hämtad från japan, utan främst för bildspråket. Det är ljudeffekter som hämtat direkt från japan. Känslospråket är mangans. Det kan säkert göra det svårare för en van serieläsare att ta den till sig - vilket är synd - men målgruppen borde inte ha några som helst problem eftersom mangans seriespråk är mycket visuellt tydligare. Våra katter är katter när människor är i berättarfokus, men avbildas som antropomorfiska fabeldjur när de är ensamma med varandra, eller i berättarfokus själva. Ett klassiskt japanskt berättarknep som enbart förekommer sparsamt i västerländska serier. Kan vara förvirrande för den oinvigde, men fantastiskt kraftfullt rent tekniskt.

Bilderna är rena, lättförståeliga och vackra och beskrivningen av Ville är så nära bishonen (vacker-pojke) stil som det går att komma.

Vad tycker jag då om serien? Ja, jag älskar den. Den är underbar, och hade jag barn så hade de fått den i händerna så fort de kunde läsa. Det är smart berättat (nåt annat är inte att vänta sig av ett så drivet proffs som Natalia) och den har en bra rytm. Teckningarna är noggrant avpassade och det finns inte mycket som är onödigt i den här serien. Samspelet mellan läsaren och figurerna är avslappnat och fungerar fint.

Det här är bara första volymen, och det är en hel del introduktion till både figurerna och seriens utformning. Pysselsidorna är trevliga och kluriga. Det ger mersmak, och jag vill fortsätta läsa den!

Sammantaget så är det en mycket bra barnserie som är värd att testa på närmaste unge. I och med att den använder svensk läsriktning med japanskt bildspråk så skulle jag nog också rekommendera den som en bra introduktion för den som vill lära sig mer om manga, men har svårt att komma in i det på grund av den omvända läsriktningen som är så vanlig i översatta publikationer.

Köp! Köp! Köp! Fem kanelbullar av fem möjliga!

@@@@@

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar