Farbror Joakim Sparbössa

Sparbössan här bredvid torde vara en av sveriges mest kända sparbössemodeller. Efter spargrisen säkert också den mest spridda. Gjord i plast i Finland av MK-tuote Oy under 1970-talet finns den i ett flertal modeller. På sidan av kistan så finns plats för en ingjuten logga. På baksidan kan finnas en tryckt text. Färgen kan variera mycket. Svenska bössor har jag hittills hittat den med röd rock, blå rock och helt bronserad. På finska bössor förekommer även grön rock. Jag har hittat den från finska, svenska, norska och tyska banker. I Sverige så verkar den ha använts av snart sagt varenda sparbank i landet. Det finns många varianter vad gäller färger, banker, bottenplattan, etc. Just denna är från en Norsk bank och saknar sedelinkast.

Som gammal ankist så fastnade jag för denna bössa redan som liten och på senare år så började jag, tyvärr, samla på den.. Vilket bara är ytterligare ett sätt att ruinera sig på.

Varför fastnade jag då för den här bilden av Joakim von Anka? Han ser ju butter och tvär ut där han sitter på sin skattkista? Jo, trots butterheten så har sparbössan både charm och personlighet. Han må vara sur, men man känner nästan hans gnidenhet, och den som skulpterade bössan lyckades så bra med likheten att inte ens dagens påkostade skulpturer kommer upp i samma likhet. Fantastiskt bra, och en av de få Joakim-avbildningarna som jag verkligen tycker om. Var hittar man då sådana här bössor? Jo, på nätets auktioner och annonser, på nästa varje loppmarknad och antikmässa. ... om inte jag hann före dig så klart...

3 kommentarer:

 1. Har du koll på NÄR dom här sparbössorna tillverkades? Och vad brukar dom kosta? Jag köpte en finsk med grön rock idag på loppis för 75:-

  SvaraRadera
 2. De tillverkades c:a 1970–1990 vad jag vet. Priset varierar väldigt mycket beroende på kvalitet och vilken bank som sparbössan är gjord för.

  För en fin sparbössa i god kvalitet utan större skador som har både glasögon och käpp kvar så är 75 kronor ett bra pris. Det dyraste jag sett var en oöppnad svensk Joakim med Röd rock i originalplastpåsen och med nyckel. Den kostade 325 kronor på auktion. Själv köpte jag en vecka senare en låda md 20 stycken sådana för 200 kronor, så priset kan variera - speciellt på auktioner.

  Den dyraste jag köpt kostade 250 kronor och kom från en mycket sällsynt Norsk bank.

  Så, man kan säga att priset för en komplett Joakim (med käpp och glasögon) ligger någonstans mellan 50 och 300 kronor.

  SvaraRadera
 3. Prova Jiiro.com - http://www.jiiro.com
  <a href="http://www.jiiro.com>Jiiro.com</a>
  Dem har flera sparbossor jusst nu.

  SvaraRadera