Åh, sjutton är klockan redan 3?


Förvånansvärt många som jag stöter på har ingen aning om vad sirenen som går på lite då och då innebär. Första helgfria måndagen i mars, juni, september och december exakt klockan 15:00 så ljuder sirenerna som är tänkta att användas i händelse av krig som flyglarm, etc. och de sänder signalen "viktigt meddelande". Det är märkligt att så få människor känner till denna signal. Den har ljudit på måndagar sedan innan mina föräldrar föddes och jag tror den var varje månad när jag var liten. Denna måndagssignal är alltså test av systemet och om du hör dem på någon annan tid än måndag i rätt månad klockan tre skall man bege sig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.

Sirenerna används inte bara för flyglarm, beredskapslarm, etc. i händelse av krig, utan även för t.ex. allvarliga tillbud som gasutsläpp, allvarliga bränder, mm.

När faran upphört ska signalen faran över sändas, en 30 sekunder lång, sammanhängande signal.

Viktigt att komma ihåg, speciellt i dessa terroristparanoia-tider. Som Aum Shinrikyo i Japan bevisade så har inte alla terrorister och galningar USA som första måltavla och en gasattack i en tättbefolkad stad kan vilken tok som helst få till... med förödande konsekvenser i värsta fall

Javisst ja! I folkmun så kallas sirenerna för "Hesa Fredrik" ett begrepp som myntats redan på 1920-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar