Kalle Anka på webben...

Som jag redan berättat så introducerade Disney för snart en månad sedan sitt nya stora community, D23, för riktigt dedicerade fans.

Vad som inte utbasunerats lika mycket är att webbplatsen även kör tre Dagsstrippar från början som webbserier, nämligen Musse Pigg, Kalle Anka och Ludde!

Inte kan jag hoppa över Kalle Anka!

Kalle Anka dagsstrippen börjar den 7:e Februari 1938, men Kalle Anka är då redan en etablerad seriefigur. Han har då under flera år dykt upp som bifigur i Musse Pigg och hans egna strippar har redan publiceras under titeln "Silly Symphonies". Till skillnad från Musse och Ludde så är Kalle Anka en renodlad skämtserie med helt fristående skämtstrippar. Kalle skulle inte utveckla som Musse Pigg en mängd äventyrshistorier. Kanske var Al Taliaferro mer fallen för skämtstripparnas modell, eller var det kanske meningslöst att konkurrera med Musse Piggs äventyr, eller Kalle Ankas serietidningsäventyr av Carl Barks? Det vet inte jag, men det vore kul att få svar på varför. Kalle Anka tecknades redan från början av Taliaferro (som även gjort KA-stripparna ur Silly Symphonies, mfl.) och det är Taliaferro som fram till Carl Barks skall definiera Kalle Anka. Seriestrippen utvecklade sig väldigt annorlunda från serietidningsserien, men den var inte sämre för det, vi träffar dock en annan Kalle, och framförallt en annan Joakim här.

Redan 1937 hade Al Taliaferro uppfunnit Knattarna. Kalle Anka gick redan från början i Sverige i Aftonbladet, ett samarbete som Aftonbladet höll i c:a 40 år.

I början är Kalle väldigt omogen, knappt tonåring som pallar äpplen och busar, och Klarabella dyker ofta upp i serien. Snart mognar dock Kalle och mot slutet var han definitivt en vuxen med vuxna problem som skatter och arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar