Klassisk Ludde!


Som jag redan berättat så introducerade Disney för snart en månad sedan sitt nya stora community, D23, för riktigt dedicerade fans.

Vad som inte utbasunerats lika mycket är att webbplatsen även kör tre Dagsstrippar från början som webbserier, nämligen Musse Pigg, Kalle Anka och Ludde!

Nu tänkte jag titta lite närmare på Ludde!

Serien (och de facto figuren själv) Ludde började som en dagsstripp den 31:a Oktober 1955. Ludde kommer ursprungligen ur filmen Lady och Lufsen (1955). I slutet av filmen ser man fyra valpar.. tre cockerspaniel-valpar och en som ser ut som sin far - det är Ludde. (Här dyker den gamla klassiska Disney-frågan upp i huvudet.. Vad heter Luddes syskon?). Dagspresserien skrevs av Ward Greene, en man jag inte kunnat hitta några uppgifter om. Han skrev dock filmmanus i vanliga fall, i det här fallet manuset till filmen Lady och Lufsen, så det är svårt att säga hur mycket han var inblandad i dagsstrippen. En som var djupt inblandad var dock tecknaren Dick Moores (1909–1986). Moores gjorde Ludde under det första året, och hans träffsäkra teckningar var nog den största orsaken till att serien gjorde succé. Han var redan 1955 en mycket erfaren dagspresstecknare - började sin seriekarriär som assistent åt Chester Gould på Dick Tracy, och hade då 1955 redan jobbat nästan tio år för Disney som serietecknare. Bland annat spöktecknare och assistent åt Floyd Gottfredson.

Runt maj 1956 slutade han dock på Disney och lämnade - mitt i en historia - över Ludde till Bob Grant och Manuel Gonzales. Framförallt Manuel Gonzales skulle utveckla sig och gå vidare och bli mycket förknippad med Disney's dagspresserier... Framförallt för sin Pluto (i Musse Pigg-strippen), men även för Ludde.

Bob Grant blev assistent åt Frank O. King på "Gasoline Alley" 1956–1969 och tog sedan över som huvudtecknare 1969–1986.

1 kommentar:

  1. Jag gillade de där Ludde-ensidorna som gick i Kalle Anka på 80-talet, men jag trodde att Ludde var Luffsen som ung...

    SvaraRadera