Klassisk Musse Pigg på webben!


Med buller och bång så introducerade Disney för snart en månad sedan sitt nya stora community D23 för riktigt dedicerade fans (det är ganska dyrt att gå med) med $75 / år i medlemsavgift.

Vad som inte utbasunerats lika mycket är att webbplatsen även kör tre Dagsstrippar från början som webbserier, nämligen Musse Pigg, Kalle Anka och Ludde!

Jag skall koncentrera mig på Musse Pigg först och främst. Här talar vi om Musse från starten (Historiekod YM 001) den 13:e Januari 1930. Manuset skrivs i början av Walt Disney själv, och här talar vi alltså om de enda serier där Walt själv faktiskt varit inblandad. Teckningarna utförs av legendaren Ub Iwerks. Serien tuschades av en annan klassisk Disney-animatör, Win Smith, som sedan tog över även skissandet från Iwerks.

Första omgången (Ub Iwerks/Win Smith) tog slut den 31 mars 1930 efter 68 strippar. En kort sejour på serien gjorde Hardie Gramatky (ytterligare en upptagen animatör) som tecknade stripparna från och med 9 till och med 21 juni 1930, därefter togs strippen över av en ung man med siktet inställt på animation vid namn Floyd Gottfredson.

Enligt historien så ville inte Gottfredson bli serietecknare och blev lovad att det bara var mycket temporärt, "bara tills vi hittar någon annan". Gottfredson arbetade på "Musse Pigg" fram till pensioneringen 1975 (med avbrott 1938–47). En söndagsversion introducerades 1932, även den av Gottfredson. Så småningom skulle Gottfredson förlika sig med serievärlden och i dag räknas han tillsammans med Carl Barks och Al Taliaferro som en av de tre stora disneyserieskaparna

I Sverige började Musse Pigg redan den 13:e Mars samma år. Det är bara två månader efter originalpubliceringen. Dagsstrippen började i Stockholms Dagblad - en tidning den skulle följa tills den gick upp i Stockholms-Tidningen. Det var i samband med denna serie som MPK - Musse Pigg Kamraterna bildades. En föregångare till alla senare utgivardrivna serieklubbar som Fantomen-klubben, Kalle Anka Fun Club, mfl. Ja, redan 1931 hölls en stor Musse Pigg Riksdag i Stockholm.

Serien som den går på D23 är dock inte helt intakt. Nyligen hoppades ungefär en månad över på grund av att de stripparna inte riktigt är politikst korrekta i dag. De visar afrikaner som karikerade, mycket korkade, vildar (och kannibaler... eller i alla fall Mus-ätare), något som var mycket vanligt på 30-talet, och som inte kan visas i dag ens i historisk kontext i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar