A song for Elise


Kanske SPX mest förväntade album - Natalia Batistas A song for Elise. Trots att den är utgiven på engelska får den väl räknas som den första svenska YAOI-albumet. En intressant triangel av vänskap, kärlek, sex, psykisk ohälsa och självmord berättas konstfyllt och mycket fint av Natalia - även känd från NoseBleed studio - en seriegrupp som jag tidigare kallat "det närmaste man kan komma manga i Sverige". A song for Elise är självklart inspirerad av Manga, men här vågar jag säga att det gått en bra bit längre. Bild- och seriespråket är en blandning av västerländskt och japanskt seriespråk. Inspirationen kommer i stort österifrån, men till skillnad från tidigare album så har Natalia utvecklat en egen stil, och det märks att det inte kommer att stanna där. Symbiosen av de olika kulturkrockarna är mycket fruktbar och höjer läsupplevelsen av det här albumet avsevärt. Natalia kan gå mycket långt om hon bara hittar rätt förläggare... och med lite tur så är det åt det här hållet som main-stream svenska serier kommer att gå i framtiden. Det här albumet är det första av en möjlig framtid... både för svenska serier och för Natalia Battista.

Helt enkelt ett "måste" att läsa. Om detta album inte blir nominerat till urhunden nästa år så är det nästan en skandal!

1 kommentar:

  1. Oh, tack för de fina orden! Jag blev så glad att läsa att du ser så fint på min och seriesveriges framtid. Speciellt i tider som dessa, då förlag och tidningar hotas med nedläggning eller rykten om det...

    Tack igen!

    SvaraRadera