Right in Der Führers Face!

Det har talats lite om en film med Kalle Anka som Nazist... Den skulle inte ha visats av Disney av en mängd olika - vissa väldigt fantasifulla - skäl.

Filmen – som ju har titeln "Der Fuehrers face" – kom 1943 och det var då inga problem att visa den i alla allierade (och en del neutrala) länder. Ja, musiken till filmen blev en stor bestseller i händerna på Spike Jones. Filmen fick till och med en Oscar för bästa tecknade kortfilm, och det är ju faktiskt en väldigt bra film gjord av dåtidens allra bästa animatörer. I Sverige blev den dock totalförbjuden och fick inte visas (på grund av förhållande till främmande makt, i.e. Nazityskland, har jag för mig). Detta beslut har aldrig överklagats - mig veterligen, så i Sverige är den möjligtvis fortfarande formellt förbjuden. Anledningen att man inte överklagade censuren var antagligen för att den inte längre var aktuell efter kriget.

Handlingen är väldigt tidstypisk och ganska propagandistiskt (även om jag tycker att det amerikanska flaggviftandet är betydligt påtagligare i t.ex. filmen "Independence day") så direkt efter kriget och in på femtiotalet så saknade filmen all relevans och aktualitet. USA och dess allierade hade ju vunnit kriget, och huvudfigurerna i filmen (de höga ledarna för axelmakterna) var ju alla utom Kejsar Hirohito redan döda.

Även i dag har den - med dess väldigt explicita fokusering på personer - och den politiska tonen (som krigspropaganda) totalt spelat ut sin ursprungliga roll. Därför togs den aldrig ens med i t.ex. Oscars-kavalkader där den kanske skulle kunnat passa. Innehållet kräver ju en ganska väl historisk förankring i krigsåren för att kunna uppskattas och ingen kan ju begära det av Disneyfilmernas normala målgrupp - ungdomar i yngre tonåren.

De senaste åren har filmen dock getts ut på DVD i historiska samlingar inriktade mot en äldre publik i ett sammanhang som ger den en bakgrund. Men numera är filmen nog enbart intressant ur det rent historiska eller filmvetenskapliga perspektivet.

"Der führers face" är ju inte ett särskilt seriöst angrepp mot nazismen egentligen. Det är mer av förlöjligande av ledare och en tokparodi på totalitärt styre i allmänhet. Det finns betydligt starkare filmer från Disney från samma tidsperiod. "Education for death" är som exempel mycket mer av uppgörelse med nazismen (rekommenderas för övrigt varmt), och den "försvunna" långfilmen "Victory through air power" är ju än i dag mycket kontroversiell då den propagerar för terrorbombningens principer.

Jag personligen tror inte att "Der Fuehrer's face" i dag kan ses som särskilt kontroversiell. Inte ens med folkhemsrasismens senaste frammarsch i politiken. Jag tror inte heller - tyvärr - att den kan lära något om t.ec. förintelsen eller nazismen eller ge något politiskt perspektiv på något sätt. Den förut nämnda "Education for death" är i så fall mer kontroversiell och tillika betydligt angelägnare. Det är en film som fortfarande - om än kanske med kommentarer - kan visas för skolungdomar och avskräcka.

Disney själv har kallats för nazist av vissa (speciellt folk med specifik politisk agenda), men jag har läst mycket om honom som person, och det stämmer helt enkelt inte.
Han var först och främst amerikan. Visserligen väldigt konservativ republikan med allt vad det innebär, men han hade - vilket är ovanligt i dag - en väldigt nyanserad och initierad bild av både nazismen och kommunismen i den totalitära varianten. Detta - tillsammans med en arbetskonflikt vid hans studio - drev honom till att bli rabiat antikommunist, och att tyvärr även att bli antifacklig och vandra in i McCarthys läger på femtiotalet. Disney var annars lika mycket - om inte mer - antinazist. Om inte annat så visar dessa krigsfilmer (som han gjorde av egna pengar utan att få något tillbaka) på hans glödande patriotism och fiendskap med allt totalitärt.
Dock måste det understrykas att politiken inte var hans område. Disney var inte politiker utan hans yrke var underhållarens och sagoberättarens... I de krigstida filmerna, så kryper andå lite av hans politiska åsikter fram, men det är först och främst som konstnär och visionär som han tog sin plats i vår historia.

5 kommentarer:

 1. lasa hela bloggen, ganska bra

  SvaraRadera
 2. Education for death minsann? Den med Kalle Anka har jag läst om men inte den andre. Här skall undersökas!

  SvaraRadera
 3. Det finns fler i så fall.

  Du även kan kolla in:
  * Reason and emotion (1943)
  * Sky Trooper (1943)

  "Education for Death" gick för övrigt igenom den svenska censuren och gick i Sverige under titeln "Herrefolket".

  SvaraRadera
 4. Jag har dem alla på DVD, om någon är intresserad av att se dem...

  SvaraRadera
 5. l?rt en masse

  SvaraRadera