Lidice

Morgonen den 10 juni 1942 intogs den lilla byn Lidice i norra Tjeckien av nazisternas underrättelsetjänst SD (Sicherheitsdienst).


Orsaken var att Heydrich, chefen för Nazitysklands säkerhetsministerium, sex dagar tidigare avlidit till följd av ett attentat i Prag. För att hämnas hans död valde Hitler ut en av de tjeckiska byarna att - genom avrättning - sona sina landsmäns brott.

När eftermiddagen kom till Lidice den 10 juni hade samtliga 173 män som fyllt 16 år arkebuserats framför en lada i byns utkant. Ingen förklaring gavs innan skotten avlossades. De 203 kvinnliga invånarna sattes på transporter till koncentrationslägret i Ravensbrück. Sju av barnen ansågs ha tillräckligt ariskt utseende för att kunna adopteras till tyska familjer. De övriga 82 placerades i skåpbilar i vilka de gasades ihjäl på väg till förintelselägret i Chelmno.


Av sammanlagt 105 barn återvände bara 17.

 Några av byinvånarna var bortresta då massakern ägde rum. Nazisternas underrättelsetjänst väntade därför i Lidice tills dessa ortsbor återvände och dödades. Därefter sprängdes byn i luften och jämnades med marken.

Nazisternas propaganda skröt med stolthet om vad som hänt i Lidice, till skillnad från andra massakrer de utförde, vilka de försökte hålla hemliga.


RADIO BERLIN.--IT IS OFFICIALLY ANOUNCED:-
ALL MEN OF LIDICE - CZECHOSLOVAKIA - HAVE BEEN SHOT:
THE WOMEN DEPORTED TO A CONCENTRATION CAMP:
THE CHILDREN SENT TO APPROPRIATE CENTERS-- THE
NAME OF THE VILLAGE WAS IMMEDIATELY ABOLISHED.
  6/11/42/115P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar