Mattipset - Pytt-i-panna!

Hur man tillagar och serverar pytt-i-panna, något av en svensk nationalrätt:


IngredienserTillagning


 • 8 dl skalade råa potatisar, fint tärnade
 • 2 msk smör eller margarin
 • 3 finhackade gula lökar
 • 4-6 dl valfritt kött, tärnat
 • Salt, vitpeppar
 • Worcestershire-sås
 • Bryn de råa potatistärningarna i fettet på god värme tills de får lite färg och är halvmjuka. Lägg sedan i löken och sist köttet och stek det tillsammans med potatisen.

  Smaka av med salt, peppar och worcestershire-sås.

  Serveringsförslag för Pytt-i-panna:

  På tallriken

  Pytten ätes som huvudrätt och serveras med en klick HP-sås och inlagda rödbetor.
  Ovanpå skall egentligen ett halvt äggskal med rå äggula placeras (precis som till Biff Rydberg), men jag föredrar i stället ett stekt ägg (stekt på ena sidan, grna kryddad med svaartpeppar och enbär) vilket är en uppländsk variant.

  Tillbehör

  Till pytt-i-panna skall man ha en hård ostsmörgås av knäckebröd.
  Wasa sport, Wasa husman eller dalaknäcke rekommenderas. Bäst blir så klart något lokalt bakat bröd, men det skall vara den mörkre typen av knäckebröd, gärna lite mer fullkorn. På smörgåsen skall det vara en skiva ost. Grevé, Wensleydale eller cheddar rekommenderas. Det skall var aen smakrik ost.

  Dryck

  Till pytt-i-panna finns det egentligen bara en dryck, Carnegie Porter. gärna årgångsporter. Till pytt-i-panna passar en femårig porter bäst. Kan man inte få tag i Carnegie Porter så kan en annan porter eller en imperial stout fungera. En Dry Stout är inte att rekommendera om man inte har ett sött kött och söta potatisar i pytten i så fall så är det så klart en pint Guinness som passar bäst.

  Alkoholfritt alternativ: Enbärsmust eller Jul/påskmust. Vad gäller julmust så är det Apotekarnes, Bjäre eller liknande som man skall välja. Totalt undvikas skall Bob och Spendrups julmust som mest påminner om flytande segaa råttor. Bäst är nog Åbro Bryggmästarens Julmust som verkar vara som gjord för en pytt. Utanför musthögtider så får man leta efter enbärsmusten, som inte alltid är lätt att få tag i, eller välja mjölk.

  Att tänka på är att om pytten blir för söt så välj mjölk, och om den är fet så välj must. Väljer du drycken först så salta lite mer om söt eller torr must är alternativet och försök att få pytten mager om du vill dricka mjölk till.

  1 kommentar:

  1. Mmm. En älskare av både porter och vällagad pytt. A gentleman of good taste.

   Ska testa enbärskryddat ägg någon gång. En nyhet för mig.

   SvaraRadera