Gröngölingsboken!

Gröngölingsboken! Boken med all fakta i världen.. och där man kan göra en serie som bara handlar om .. att någon hittat något som inte står i denna fantastiska bok... Nåja, verklighetens bok är visserligen intressant, men inte på tillnärmelsevis lika uttömmande... Även om det står en hel del roligt i den.

Det har kommit ut en hel del böcker som kallar sig "Gröngölingsboken", men den jag läst i dag är den från 1972. Det var en väldigt intressant bok för en liten kotte när den kom ut. Jag vet att det var en av mina favoritböcker. I princip påminner innehållet om en barntillvänd Faktakalender, med lite mer fokus på rent handgripliga saker. Fakta rör sig fram och tillbaka över ett hundratal områden.. Från början en översättning från italienskan, men med en god svensk bearbetning. Vissa kapitel har ju dock åldrats en aning. Vår syn på indianer är väl (förhoppningsvis) inte längre på Cowboys och Indianer-nivån, och listan över svenska förnamn är kanske inte riktigt representativ för dagens svenska förnamn. Jag undrar också hur föräldrar skulle ta emot citatet "morgonregn och kvinnotårar varar sällan länge" år 2009.

Annars är boken Fylld med intressanta och praktiska tips. En grundkurs i kryptologi hör väl till de mer udda inslagen. Inte för att enkla koder och chiffernycklar inte förekommit i böcker förut, men här talar man om dekryptering, och hur säkert ett visst chiffer är... Det är avancerade saker, men otroligt roligt.Spår, väder, astronomi, sjövett, första hjälpen, evighetskalender.. hur man klarar sig i skog och mark, hur man hittar riktningen utan en kompass och hur man bär en skiva som är för stor för dina armar blandas hejvilt med sjörövarskatter, flugfiske, bilens historia, filateli, världens helgdagar, bibliotek, exlibris, semaforalfabetet, glasmusik, improviserade kuvert och sittövningar för kroppen... Ja, jag tror urvalet är representativt för bredden i den fiktiva gröngölingsboken.. även om volymen självklart inte kan bli densamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar