The Night before Christmas!

Jultomtens verkstad är en film som väl är välkänd för alla svenskar, men året efter (1933) så kom det en fristående uppföljare... Som tar vid där den andra filmen slutade. Det är "Tomtens julnatt" eller som den heter i original "The Night Before Christmas". Den har visats på TV lite då och då, på olika kanaler - men den hör väl inte till några svenska jultraditioner.

Filmen hör till serien "Silly Symphonies", en ganska påkostad filmserie där Disney utvecklade själv animationstekniken. I dag känns denna film inte så speciell, men ingen annan gjorde filmer av den här kalibern. Filmen är till att börja med i technicolor - vilket skulle bli det enda regerande färgsystemet när det mognat ordentligt. Disney hade vid det här laget fortfarande ett exklusivt kontrakt som gav honom ensamrätten på technicolor för animerad film. Färgfilm var fortfarande mycket dyrare än svart-vitt, ja den första färgfilmen med Musse Pigg kom inte förrän 1935, så att se den här filmen på bio till julen 1933 måste ha varit en upplevelse för både vuxna och barn.

Det hör ju till den amerikanska jultraditionen. Med tomten genom skorstenen, strumpor upphängda vid öppna spisen, etc... och det här är ju juldagen också, då man vaknar till presenterna och inte som i det här landet där man delar ut klapparna direkt efter Kalle Anka. .-)

Jag undrar vad hur tomten gör på riktigt små hus... Där det är ännu mindre plats för ett renspann att landa?

Självklart så måste även den här filmen ha en leksaksparad!Musse Pigg har vid det här laget (sex år efter debuten 1928) blivit en etablerad figur och deltar följdriktigt i leksaksparaden som en Musse Pigg-leksak. Men vad gör den svarta dockan i bakgrunden med fåret? Återigen så konfronteras vi med den stereotypa synen på den svarta amerikanen.Medan leksakerna klär granen (!) så lämnar tomten presenter i barnens strumpor. Inget konstigt där, förutom att den feministiske tittare nog skulle direkt märka det mycket könsbundna urvalet av leksaker. Men vi talar dock om 1933 här.


En sak man kan undra över är dock tomtens fascination för docktrosor! Det kanske har med Walt Disney's fallenhet för "stjärtskämt" som är ganska omvittnad.


Barnen hör festen en trappa ner (först smyger tomten för att inte väcka någon.. sedan ställer han till med ett hejdundrande partaj som ingen kan sova till, kan någon stava till "plothole"?) och vaknar.

Här har vi ett klassiskt tidigt Disneyskämt. Luckan i den unge pojkens sparkdräkt är oknäppt och han visar baken för publiken. Det är omvittnat att Walt själv ofta skrev in just skämten med nakna små bakar, underbyxor och uppdragna kjolar. Även Mimmi och Långben har råkat ut för det här. Nåja, dessa typer av skämt försvinner så småningom, men Disney var ju ganska ung 1933 (född 1901) och tydligen fortarande lite juvenil i sin humor. Det här är dock på sluttampen för dylika skämt - han var mycket värre några år tidigare.

Ytterligare en person i "blackface". Det skulle inte gå hem i amerikanska stugor i dag, men på den tiden lade man nog knappt märke till det.
Det får väl skrivas på kontot för ändrade tider.Så drar tomten iväg till slut...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar